Orthen
info@maestro073.nl

Editie 2019

deelnemers

De deelnemers aan editie 2019 zijn Madeleine van Toorenburg, Patrick Kuis, Mieke van de Akker-Lathouwers, Sander van de Gevel, Karin Rademaker en Addy van den Krommenacker. Burgermeester Jack Mikkers moest helaas afzeggen vanwege een ongelukkige valpartij. 

Madeleine van Toorenburg

Madeleine van Toorenburg is sinds 2007 lid van de Tweede Kamer. Zij is vanuit het CDA woordvoerder Veiligheid en Justitie, terrorismebeleid en Asiel. Ook is zij Vice-fractievoorzitter van deze politieke partij. Na haar rechtenstudie heeft zij onder meer werkervaring opgedaan binnen de universitaire wereld, de advocatuur, het gevangeniswezen, de VN en de justitiële jeugdzorg (De Leij in Vught). De liefde voor ‘s-Hertogenbosch is bij Madeleine lang geleden ontstaan. Tijdens het reizen, was het een fijne plek voor een gezellige pauze. In 1998 is zij er na haar huwelijk ook echt geland. De Groote Wielen is nu de plek waar ze met haar tienerdochters, man en hondje de rust vindt in haar drukke leven als kamerlid. Madeleine heeft een brede muzieksmaak, maar de plaat van de originele Londense musical Les Miserables is het meest grijs gedraaid. Als jong meisje heeft ze vier jaar pianoles gehad, maar ze is het spelen wat verleerd. De piano in huis wordt af en toe nog wel door haar dochters gebruikt. Volgens de mensen om haar heen is Madeleine een doorzetter, een verbinder, ongeduldig, betrokken en bezorgd. We zijn benieuwd hoe dat tot uiting komt in haar rol als Maestro. Maakt ze kans om te winnen? Madeleine geeft aan er in ieder geval een feestje van te willen gaan maken!

Patrick Kuis

Patrick Kuis kwam als twintigjarige in ’s-Hertogenbosch wonen, waar hij in 2005 begon met de studie seminarie op het Sint-Janscentrum en in 2012 tot priester werd gewijd. Door te werken bij café de Paternoster en vrijwilligerswerk te doen, leerde hij ’s-Hertogenbosch en de Bosschenaren al snel goed kennen. In de vijf jaar pastoraat is dit alleen maar vermeerderd en ontstond ook een warme band met voetbalclub FC Den Bosch. Voordat de San Salvatorkerk aan de eredienst werd onttrokken, heeft Patrick ook de Orthense Harmonie leren kennen tijdens de jaarlijkse kerstviering in de San Salvatorkerk. Toen viel ons zijn bourgondische, sociale en verbindende aard al op. In 2017 is Patrick teruggetreden als celibatair priester. Samen met Marieke en zoon Sam is hij woonachtig in, zoals hij het noemt, “onze mooie Hertogstad” die echt zijn thuis geworden is. Een stad die hem vreugde brengt in zijn leven. Een bourgondische stad met een dorps karakter, waar men zorg heeft voor elkaar en naar elkaar omziet. In dat laatste probeert Patrick zijn steentje bij te dragen door aandacht te vragen voor de eenzame medemens; bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen als kandidaat voor het CDA. Patrick is nu woorddienstbegeleider en buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand. In zijn tienerjaren heeft Patrick achter het drumstel gezeten. Zal dat in zijn voordeel zijn om een heel orkest en koor strak in het tempo te houden? Patrick hoopt dat Onzen Lieven Heer hem daarbij gaat helpen!

Mieke van den Akker

Mieke van den Akker-Lathouwers is geboren in de Kerkstraat als kind van twee echte Bossche families en woont al haar hele leven in ’s-Hertogenbosch. Ze heeft dus veel Bossche roots. Na haar studie was Mieke docent lichamelijke opvoeding, maar vanaf 2001 is zij makelaar bij Rücker Raaijmakers Makelaardij in ’s-Hertogenbosch. Heel Den Bosch kent haar echter als de voorzitter van Hockeyclub ’s-Hertogenbosch. Dit was zij van 2006 tot 29 mei 2018 en daarvoor was zij vanaf 1997 als bestuurslid actief. In die periode van 21 jaar heeft zij alle grote successen van deze club meegemaakt; namelijk 40 nationale en Europese titels! 21 Keer de landstitel ( 19 keer de dames en 2 keer de heren) en 21 keer het Europacup kampioenschap voor clubteams ( 16 keer de dames en 3 keer de heren). Ze is terecht heel trots op wat ze als voorzitter van de mooiste en beste Hockeyclub van Nederland heeft mee mogen maken en achter heeft mogen laten. Mieke is een gezelschapsmens en een familiemens. Met twee kleinkinderen en twee kleinkinderen in aantocht is ze, op het moment dat ze op de bok staat, een oma van vier kleinkinderen. Als kind heeft ze blokfluitles gehad, maar daar gaf ze niet zo veel om. Mieke houdt wel van muziek om naar te luisteren zoals Motown, evergreens, Franse Chansons, maar ook Nederlandstalige muziek. Ze is creatief, sociaal en perfectionistisch. We zijn benieuwd wat we daarvan terug gaan zien in haar dirigeerkunsten!

Sander van de Gevel

Sander van de Gevel is de minister-president van Oeteldonk. Vanaf 1976 is hij woonachtig in ’s-Hertogenbosch en carnaval en Oeteldonk boeide hem van jongs af aan. In 1981 nam hij deel aan het Oeteldonkse jeugdprotocol en sindsdien is hij gek op het Oeteldonkse spel. Daarnaast is hij altijd actief geweest in de creatieve hoek. Sander noemt ’s-Hertogenbosch een prachtige stad, een oergezellig en bourgondisch durp, de plek waar hij zich thuis voelt. Hij is trots op de vele Bossche vrijwilligers die niet alleen van carnaval een geweldig feest maken, maar ook van andere grote evenementen zoals Jazz in Duketown, Koningsdag en de Boulevard. In het dagelijkse leven is Sander eigenaar van marketing- en communicatiebureau Skerpioen. Sander van de Gevel is een echte entertainer met een goede stem. Hij is onder andere te horen geweest bij de band Check Point Charlie en de Duke City Big band. Ook is hij zanger bij de band Mevrouw van Heck. Zijn hart ligt bij de soul en funk, maar hoe zal hij het er van af gaan brengen als dirigent? Aan zijn muzikaliteit zal het niet liggen, maar gaan zijn handen volgen wat zijn hoofd bedoelt? We gaan het meemaken op 24 maart 2019 tijdens het Maestro 073 concert!

Karin Rademaker

Karin Rademaker is directeur van het alom bekende Bossche hotel Centraal waar door de familie Rademaker al vier generaties lang de meest bourgondische vorm van gastvrijheid wordt gegarandeerd. Het hotel is de huiskamer van Oeteldonk en residentie van Prins Amadeiro. Karin is dan ook echt liefhebber van Oeteldonkse carnavalsmuziek. Ze is echter ook een jazz fanaat, een passie die ze deelde met haar vader, wijlen Tonny Rademaker. In 1975 begon Hotel Central met het organiseren van Jazz concerten waar grote namen optraden zoals Toos Tielmans en Louis van Dijk. In de jaren negentig werden deze avonden nieuw leven ingeblazen door Karin en haar vader. Elke eerste vrijdag van de maand is er een Jazz avond; live Jazz & Jazzy sounds@Cé, waar bekende namen het publiek soms tot extatische hoogte brengen. Haar eigen muziekkunsten gaan niet verder dan één uur pianoles, twee lessen op de hoorn en zingen onder de douche, maar dat maakt de liefde er niet minder om. Trots is ze op alle initiatieven en evenementen die ’s-Hertogenbosch met hulp van heel veel vrijwilligers op dit gebied organiseert zoals Jazz in Duketown, het IVC, Opera op de Parade, Muziek op de Binnendieze en harmonie-orkesten die optreden in de stad. Karin is er van overtuigd dat muziek mensen verbindt. Nu gaat zij de verbintenis aan met een heel orkest en koor. Hoe zal ze dat gaan doen? Ze hoopt zelf dat vooral het plezier ook gaat mee tellen voor de jury!

Addy van den Krommenacker

Addy van den Krommenacker is een Nederlands modeontwerper die ook internationaal zijn sporen heeft verdiend. Hij is geboren in Uden, maar later naar Den Bosch verhuisd waar hij ging werken bij modeboetiek Tic-Tac, die hij later overnam. Addy heeft als stylist onder andere Sandra Remer en Willeke Alberti gekleed. Sinds 2001 maakt hij couture die hij tijdens grote jaarlijkse shows presenteert, in binnen en buitenland. Ook om zijn bruidsmode wordt hij geroemd, onder andere Chantal Janzen heeft een jurk van hem gedragen. ’s-Hertogenbosch is voor Addy de thuisbasis, maar hij heeft ook een atelier in Milaan en binnenkort opent hij een salon in Koeweit. Bijzonder voor Den Bosch is dat Addy een “Bosch by Addy” collectie heeft ontworpen, geïnspireerd op Jheronimus Bosch. Addy van den Krommenacker is onderscheiden met verschillende internationale prijzen zoals de “Look of the Year-award tijdens de fashion week in Rome in 2007, de “Premio Moda-award” in Venetië in 2016 en onlangs heeft hij de “World of Fashion-award” gekregen in Rome. Addy nam als jurylid deel aan America’s Next Topmodel. Modellen in de finale, maar ook presentatrice Tyra Banks lieten zich door hem kleden. Muziek is voor Addy in zijn tienerjaren heel belangrijk geweest. Hij heeft gezongen in de band Square en niet onverdienstelijk want regelmatig werd een talentenjacht gewonnen. Vanwege stemproblemen heeft hij zijn ambities op muzikaal gebied opzij moeten zetten en heeft hij zich gestort op zijn andere passie – de mode. We zullen gaan zien en horen hoe ambitieus Addy op de bok zal staan als Maestro!

Jack Mikkers

Jack Mikkers, een geboren Brabander en vanaf 11-10-2017 burgemeester van de gemeente ’s-Hertogenbosch. Vanaf 1997 heeft hij namens de VVD verschillende politieke functies gehad, waaronder van 2003 tot 2007 burgemeester van Maasdriel, van 2007 tot 2017 burgemeester van Veldhoven en vanaf oktober 2017 dus burgemeester van ’s-Hertogenbosch. De stad die hij zijn “nieuwe liefde” noemt. Gedurende zijn inwerkperiode heeft ’s-Hertogenbosch en ook de Orthense Harmonie hem leren kennen als een open en toegankelijke burgemeester met echte interesse in de mensen en de verenigingen van zijn stad. De burgemeester is trots op iedereen die extra stappen zet voor een ander en daar zal hij ongetwijfeld ook een verbindende factor voor kunnen zijn. Aan muziek heeft burgemeester Mikkers nooit veel gedaan, op het halve jaar blokfluitles in zijn jeugd na dan. Hij houdt wel veel van muziek, met name muziek die gemakkelijk in het gehoor ligt en country. Volgens een geïnterviewde muziekdocent in een artikel van het Brabants dagblad van 17-10-2018, kan Jack Mikkers geen ritme houden. Dat zien wij niet als een probleem, maar als een uitdaging! Een voordeel is weer dat hij in principe elke dag dirigeert, maar nu dan een orkest, we zullen gaan zien en horen hoe hij deze uitdaging de baas wordt!

De Jury

De jury bestaat uit voorzitter Sjef Ipskamp, Wilma van der Schoot en Steph Breukel

Sjef Ipskamp

Voorzitter van onze jury is een bekende verschijning in ’s-Hertogenbosch. We kennen hem natuurlijk als toonaangevend dirigent van de Koninklijke Harmonie. Al sinds 1979 is hij dirigent van deze harmonie. Oorspronkelijk komt hij uit Ridderkerk en daar is ook zijn muzikale opleiding begonnen. In 1974 werd hij aangenomen als bariton-saxofonist bij de Koninklijke luchtmachtkapel, wat hij tot 1996 gedaan heeft. Sjef heeft in 1996 zijn eigen muziekproductiebureau opgericht en schreef vele arrangementen. Niet alleen voor de Koninklijke harmonie, maar ook voor bekende artiesten en lokale producties zoals D’n Blauwen Aovond.
Aan Sjef hebben we een deskundige en ervaren voorzitter. Hij blijft onder alle omstandigheden cool en kan doortastend zijn als het nodig is. Kritisch met een knipoog, dat is wat we van hem gaan zien als juryvoorzitter van Maestro073.

Wilma van der Schoot

Als koordirigent van gospelpopkoor Spirit mocht Wilma natuurlijk niet ontbreken in de jury. Deze muzikale duizendpoot is van oorsprong dwarsfluitdocent en heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld tot koordirigent, arrangeur en workshopdocent voor allerlei groepen, maar met name voor het basisonderwijs. Bedenk een thema of vraag en Wilma geeft daar een muzikale workshop over op maat. Wilma is vanaf 2002 dirigent en oprichter van Spirit en schrijft de arrangementen hoofdzakelijk zelf. Daarnaast dirigeert ze ook het Gestels Gemend koor.
De energieke bezieling van Spirit is helemaal terug te zien bij Wilma. We zijn dan ook heel blij met haar in de jury. Warmte, energie, passie, eerlijkheid en deskundigheid dat is wat we van haar gaan zien als jurylid.

Steph Breukel

Waar kent iedere Bosschenaar Steph Breukel van? Van Anousjka natuurlijk, maar Steph is zoveel meer dan deze Oeteldonkse klassieker! Hij studeerde hoorn aan het conservatorium in Amsterdam en hij speelde bij diverse orkesten; o.a. het Brabants Orkest. Later studeerde hij ook zang aan het conservatorium in Den Haag. In 1991 studeerde hij af als doctorandus in de muziekwetenschappen aan de universiteit in Utrecht.
Steph Breukel zong diverse rollen in opera’s, operettes en musicals. Daarbij o.a. de titelrol in Zorba de Griek en die van Tevye in Anatevka.
Wow een doctorandus in de jury, dat zal zeker helemaal goed komen! Muzikale interpretatie en presentatie zijn minstens zo belangrijk als de dirigeertechniek. Dat weet Steph als geen ander en daar zal hij dan ook speciaal op letten. Als echte Bosschenaar heeft hij altijd zijn woordje klaar, dat is wat we van hem gaan zien en horen als jurylid.